Welke soorten hypotheken zijn er allemaal?

Welke soorten hypotheken zijn er allemaal?

Er zijn diverse hypotheekvormen. Hieronder vind je een beschrijving van elke hypotheek. Elke hypotheekvorm heeft zijn eigen voor- en nadelen. Je kiest uiteindelijk altijd een hypotheek die bestaat uit één of meerdere van de hoofdvormen zoals hieronder beschreven. In deze blog van de Woningassistent lees je meer informatie over de verschillende soorten en vormen die er zijn.

Aflossingsvrije hypotheek

De aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm waarbij gedurende de looptijd niet wordt afgelost op de hypotheekschuld.

Annuiteïtenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je altijd een vast bedrag gedurende de looptijd bij gelijkblijvende rente. Dit bedrag bestaat uit rente en aflossing (annuïteit).

Bankspaarhypotheek

De hypotheekvorm bankspaarhypotheek bestaat sinds 2008. Bij deze hypotheekvorm is het doel om een kapitaal op te bouwen via een (geblokkeerde) spaarrekening (SEW) of beleggingsrekening (BEW).

Beleggingshypotheek

Een beleggingshypotheek was een combinatie van een aflossingsvrije hypotheek en een effectendepot.

Effectenhypotheek

Bij de effectenhypotheek betaal je alleen rente. De lening wordt niet afgelost. Daarnaast wordt eenmalig een bedrag in een beleggingsfonds gestort. Het afsluiten van dit product is niet meer mogelijk.

Hybride hypotheek

De hybride hypotheek combineert de eigenschappen van een spaarhypotheek en de beleggingshypotheek. Het afsluiten van dit product is niet meer mogelijk.

Levenhypotheek

Een levenhypotheek is een combinatie tussen een aflossingsvrije hypotheek en een kapitaalverzekering.

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek wordt steeds minder betaalt per maand. De aflossing blijft hetzelfde maar het bedrag aan rente daalt.

Spaarhypotheek

De spaarhypotheek is een hypotheekvorm waarbij een kapitaal wordt opgebouwd tijdens de looptijd.

 

No Comments

Post a Comment