Lekkages in de badkamer repareren

Last van lekkage in de badkamer? Zo’n lek kan voor behoorlijk wat overlast zorgen en kan flink wat schade toebrengen aan de rest van je woning. Denk aan schimmelvorming, verkleuringen op je muur en aangetast behang. Een lekkage in je badkamer verhelpen kan een tamelijk lastig karwei zijn. Het opsporen van het lek is niet een bepaald eenvoudig. Dan sta je voor de keuze: los je het zelf op of roep je de hulp van een vakman in?

 

Lekkage opsporen

Een lekkage in je badkamer zorgt niet alleen voor schade in je badkamer, maar vaak ook op andere plaatsen in het huis. Meestal is de ruimte onder je badkamer de eerste plaats waar je het lek opmerkt; er zijn natte plekken zichtbaar in het plafond en op de muren en misschien ligt er wel een plas water onder de doucheruimte. Dat de lekkage vanuit de badkamer komt is vaak wel duidelijk, maar waar het lek is ontstaan is vaak lastiger te ontdekken.

Er zijn zoveel oorzaken die een lek kunnen vormen. Denk aan een scheur in het kitwerk of in de tegels, problemen met de afvoer of in de waterleidingen. In moderne badkamers zijn veel van deze leidingen weggewerkt. Je kunt het lek dus niet altijd met het blote oog opsporen. Als je wilt voorkomen dat je de badkamer onnodig moet slopen heb je geavanceerd lekdetectieapparatuur nodig.

 

Lekkage verhelpen

Een professionele klusjesman is natuurlijk niet goedkoop. Uiteraard is het aan te raden eerst zelf op zoek te gaan naar de oorzaak van de wateroverlast. Controleer de muren en de vloer op scheuren en bekijk of alle kranen en putjes goed zijn afgesloten. Probeer de afvoer te ontstoppen, als je denkt dat daar de oorzaak kan liggen. Kijk goed de kitranden na. Loslatende randjes vallen nauwelijks op, maar kunnen de boosdoener zijn.

Mocht je na een grondige inspectie echt niets vinden, dan is het toch verstandig om professionele hulp in te schakelen, om nog meer waterschade te voorkomen.

No Comments

Post a Comment