Hoe komt het dat de inboedelverzekering niet is verplicht?

Er bestaan in Nederland tal van verschillende soorten verzekeringen die wettelijk verplicht dienen te worden afgesloten. Dit is het gevolg van het feit dat de Nederlandse overheid heeft beslist dat de potentiële risico’s bij het niet afsluiten van deze verzekeringen te groot zijn. Enkele bekende voorbeelden van zo’n verzekeringen zijn uiteraard de zorgverzekering en de WA-verzekering voor autobestuurders. Er bestaan echter ook heel wat verzekeringen waarvoor de nodige twijfels bestaan over het al dan niet verplicht moeten afsluiten er van. Eén van deze verzekeringen is de inboedelverzekering. Ondanks het feit dat deze verzekering niet is terug te vinden op de lijst met verplichte verzekeringen in Nederland wordt het afsluiten ervan toch sterk aangeraden. Waarom? Dat zal je komen te ontdekken hier op deze pagina!

            Wat is de inboedelverzekering?

Deze verzekering is een speciale verzekering die in het leven is geroepen om de inboedel die mensen tijdens hun leven “verzamelen” in te kunnen dekken tegen allerhande vormen van schade. We staan er eigenlijk veelal niet zozeer bij stil, meer elke dag opnieuw loopt onze inboedel het risico om geconfronteerd te worden met bepaalde vormen van schade. Het kan hierbij dan onder meer gaan om de volgende schadegevallen:

 

  1. Schade als gevolg van een brand;
  2. Schade veroorzaakt door een overstroming;
  3. Schade ten gevolge van een inbraak en / of diefstal;

 

De inboedelverzekering behoort omwille van bovenstaande dekkingen in de praktijk tot één van de populairste verzekeringen die er op de markt zijn terug te vinden. Je zou nu in principe kunnen vermoeden dat het afsluiten van de inboedelverzekering verplicht is, maar dat is het niet. Op moment van schrijven is het afsluiten van een verzekering voor het verzekeren van de waarde van je inboedel dus helemaal niet verplicht. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat het op z’n minst de moeite waard is om het afsluiten van deze verzekering te overwegen.

            Waarom heeft men deze verzekering niet verplicht?

De Nederlandse overheid heeft door de jaren heen de bewuste keuze gemaakt om verschillende soorten verzekeringen wettelijk verplicht te maken. Dit geldt niet alleen voor de WA-verzekering voor auto’s, maar natuurlijk ook voor de zogenaamde zorgverzekering. Het is dan ook opmerkelijk dat er op dit ogenblik geen wettelijke verplicht geldt voor het afsluiten van een inboedelverzekering. Overigens geldt dit niet alleen voor deze woning gerelateerde verzekering, maar ook voor de zogenaamde opstalverzekering.

 

Ondanks het feit dat er dus zowel voor de opstal- als voor de inboedelverzekering geen sprake is van een wettelijke verplichting moet het wel gezegd dat de verzekering voor de opstal wel verplicht kan worden gesteld door bijvoorbeeld de verstrekker van een hypotheek. De kans is in de praktijk dan ook ongelofelijk groot dat het verstrekken van een hypotheek louter en alleen zal gebeuren op het ogenblik dat de potentiële verzekeringnemer zich bereid toont om een opstalverzekering af te sluiten. Dit biedt eigenlijk zekerheid voor beide partijen. Breekt er op een zeker ogenblik een brand uit die de volledige woning in de as legt? Dan is de bank haar onderpand kwijt, maar moet jij blijven afbetalen voor een huis die je niet langer hebt.

            Drie redenen om de inboedelverzekering toch af te sluiten

De verplichting die wordt gesteld voor het afsluiten van een opstalverzekering vanuit hypotheekverstrekkers geldt nooit voor de inboedel waar iemand over beschikt. Het afsluiten van dit soort verzekeringen kan dan ook in principe nooit worden verplicht. Betekent dit dat je deze ook echt gewoon nooit moet afsluiten? Zeker niet. Sterker nog, je inboedel laten verzekeren door middel van een verzekering is echt zeer belangrijk. We hebben alvast drie goede redenen op een rijtje gezet waarom je dit eigenlijk niet mag over het hoofd zien.

 

  1. Enkel en alleen door het afsluiten van een inboedelverzekering kan je inboedel afdoende worden beschermd tegen allerhande vormen van schade;

 

  1. De inboedelverzekering kan niet alleen de inboedel in je woning verzekeren, maar ook dure spullen die je bijvoorbeeld vaak onderweg gebruikt of in ieder geval meeneemt;

 

  1. Wanneer je geen verzekering voor je inboedel afsluit zal je bij een eventuele brand, waterschade of schade als gevolg van een inbraak of diefstal alle kosten zelf moeten betalen. Dit betekent dat je op geen enkele financiële compensatie zal kunnen rekenen. Het spreekt voor zich dat dit in de praktijk helemaal niet interessant is, integendeel.

 

De drie bovenstaande redenen maken meteen duidelijk dat het ondanks het feit dat een inboedelverzekering dus niet wettelijk verplicht is, toch altijd een goed idee is om deze af te sluiten. Veel mensen staan niet stil bij het belang van deze verzekering tot ze er daadwerkelijk aanspraak op moeten maken. Hou er bovendien rekening mee dat de inboedel van je woning altijd kan worden beschadigd. Potentiële risico’s schuilen dan ook steeds in een klein hoekje. Wil je graag niet wakker moeten liggen van jouw inboedel wanneer er zich een schadegeval voordoet? Dan is de inboedelverzekering afsluiten dus een absolute aanrader. Kijk voor meer informatie op Diks.nl.

            De inboedelverzekering vergelijken? Altijd een goed idee!

Finaal dient er nog rekening mee te worden gehouden dat het in de praktijk altijd een goed idee is om de inboedelverzekering te vergelijken voordat je deze gaat afsluiten. De verzekering is zeker en vast een behoorlijk concurrentiële verzekering, ondanks het feit dat ze niet wettelijk is verplicht. Voor verzekeraars kan deze verzekering erg lucratief zijn waardoor ze maar wat graag meer verzekeringnemers aan zich binden. Dit zorgt ervoor dat het vergelijken van een inboedelverzekering voordat je er één afsluit bij een bepaalde verzekeraar altijd een goed idee is. Daarbij zal je altijd rekening willen houden met de aandachtspunten zoals we deze hieronder op een rijtje hebben gezet:

 

  1. Wat is de waarde van de inboedel die moet worden verzekerd?
  2. Is er sprake van speciale inboedel die je apart wil laten verzekeren?
  3. Wat is het eigen risico dat je graag wil hanteren voor jouw inboedelverzekering?

 

Aan de hand van bovenstaande vragen is objectief een inboedelverzekering vergelijken bij de verschillende inboedelverzekeraars die hun diensten op de markt aanbieden zeker mogelijk. Kies daarbij overigens niet blindelings voor de meest voordelige verzekering, maar hou ook altijd rekening met de exacte dekkingen die worden aangeboden. Enkel en alleen zo is het immers mogelijk om vervelende verrassingen te voorkomen.

 

No Comments

Post a Comment