Geef je huis een kroon

Zonder een dak is een huis geen huis maar een veredelde schutting. De daken zorgen voor bescherming. Bescherming als de zon te fel schijnt, bescherming als het regent, bescherming als de wind loeit en bescherming als het koud of juist ontzettend warm is. Een goed dak dient dus ontzettend stevig en vooral ook slijtvast te zijn. Naast de beschermende factor moeten daken ook isoleren, dat betekend dat er in de winter kou buiten moet blijven en in de zomer overtollige warmte niet binnen komt. Alles boven alles heeft een goed dak ook een esthetische waarde, een mooi dak maakt het plaatje compleet en kan gezien worden als een kroon op jouw paleis. Je hebt verschillende type daken die allemaal hun eigen voor en nadelen hebben.

Bitumen, een stof die van nature in aardolie voorkomt. In de volksmond wordt dit ook wel teer of dakleer genoemd. Officieel teer komt echter uit steenkool en houtskool terwijl bitumen dus uit aardolie komt, toch hebben ze veel overeenkomsten. Het is zeer onderhoudsarm en ook niet al te duur om te produceren en aan te leggen. Vooral platte daken worden voorzien van het dakleer.

In Nederland zijn dakpannen razend populair en wordt gemaakt van gebakken klei of gevormd beton. Omdat dakpannen vaak op verticaal aflopende daken worden bevestigd worden ze op een onderliggende lat verankerd. De kleur werd in het verleden vaak bepaald door het type klei dat werd gebruikt en varieerde van rood tot zwart/grijs. Tegenwoordig zijn er ook veel synthetische varianten op de markt in nog meer verschillende kleuren. Ook de prijs en levensduur verschillen per gebruikt materiaal.

Rieten dakbedekking is er voor een echte natuurlijke look. Vroeger werd het vooral toegepast omdat het een erg goedkope oplossing was, tegenwoordig is het juist een luxeproduct en statussymbool. Een rieten dak geeft een zeer authentieke uitstraling aan de woning en isoleert erg goed. Het is niet nodig om los te gaan met bijvoorbeeld peurschuim want de rietstengels houden in de winter de warmte binnen en in de zomer juist buiten. Zo ben je geen bergen met geld kwijt aan de verwarmingsrekening. Een rieten dak mits goed en professioneel onderhouden door een rietdekkersbedrijf gaat ongeveer 45 jaar mee.

No Comments

Post a Comment