De schoonheid van de taxus

De schoonheid van de taxus

Wat is een taxus?

Een taxus is een langzaam groeiende struik of boom met een lange levensduur. In Nederland wordt de taxus ook wel venijnboom genoemd, dit komt omdat veel delen van de taxus giftig zijn. Ze kunnen erg groot worden, soms tot wel twintig meter hoog met een stamomtrek van ruim vijf meter. De taxus is een geslacht van de coniferen. Je herkent hem aan het feit dat hij altijd groen is, ook in de winter. Je zult ze veelvuldig aantreffen in (kasteel)tuinen of in parken. De naalden zijn vlak en eindigen in een stekelpunt. De mannelijk bloeiende bomen krijgen in het voorjaar gele kegeltjes, deze produceren veel stuifmeel. Als je er een tik tegenaan geeft, komt het stuifmeel vrij. Er komt zoveel stuifmeel uit, dat het lijkt alsof de boom in brand staat. Men noemt ze daarom ook wel ‘rookbomen’. De vrouwelijke taxus herken je in de herfst aan een rode bes-achtige zaadmantel.

Toepassing
De taxus wordt in Nederland erg veel gebruikt als haagplant, dit komt omdat deze – in tegenstelling tot veel andere haagplanten – in de winter groen blijft. Daarnaast is de taxus erg sterk en relatief onderhoudsarm.

Je hoeft de taxus echter niet te gebruiken als haagplant, want ook als individuele plant in een tuin staat hij erg goed. Je kunt hem vrijuit laten bloeien, of hem juist snoeien in bijzondere vormen zoals een bol of een spiraal. De taxus is een plant die mede hierom veel ruimte biedt voor creativiteit.

Aanplanten en onderhoud

Het is belangrijk dat de taxus wordt geplant in de daarvoor geschikte periode. Deze periode loopt van eind september tot eind maart. Wanneer je een taxus plant, moet het niet vriezen, ook niet op zeer korte termijn. Waar je hem plant maakt in principe niet veel uit. De plant doet het goed in zowel schaduw als zon. Ook wat betreft de ondergrond is de taxus niet veeleisend, of je hem plant in zand of klei maakt voor de levensduur weinig uit. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat de grond niet te nat is. Het is, zeker bij een net aangeplante taxus, van belang de taxus goed te bemesten.

Het snoeien van een taxus is erg makkelijk. Snoeien kan altijd, mits de temperatuur boven het vriespunt ligt. Aangeraden wordt de taxus ongeveer twee keer per jaar te snoeien bij bewolkt weer. Als je snoeit in de brandende zon, bestaat de kans dat de nieuwe bladeren verbranden.

De taxus heeft regelmatig water nodig wanneer deze nog maar net aangeplant is. Zelfs als het regent wordt het aanbevolen om bij te sproeien. Met name de eerste drie maanden na het aanplanten zijn hier cruciaal. Het water moet in de grond terecht komen en de wortels bereiken. De grond moet slechts vochtig zijn, er moet geen plas aan water liggen.

Kortom
De taxus is een leuke aanvulling op je tuin, mede omdat deze groen blijft in de winter. Je kunt er erg creatief mee zijn, wat het een leuke plant of haag maakt voor verschillende toepassingen. Een taxus is relatief onderhoudsarm, maar hij moet wel goed worden aangeplant. Gedurende de periode na het aanplanten is het van belang de taxus genoeg water te geven.

No Comments

Post a Comment