Wat is kaleien? En wat zijn de voordelen?

Wat is kaleien? En wat zijn de voordelen?

Je woning een nieuwe look geven doe je door de buitengevel te kaleien. Je gevel kaleien heeft vele voordelen, die wij hieronder in dit blog gaan benoemen. Kaleien is een schildertechniek op basis van kalk dat vooral voorkomt bij landelijke huizen. Echter kan het kaleien van de buitengevel bij moderne huizen ook een prachtig resultaat hebben.

 

Wij vertellen in dit artikel meer over wat kaleien nou precies is én wat de grootste voordelen hiervan zijn. Lees dus snel verder.

Wat is kaleien?

Het kan zijn dat je nog nooit van kaleien hebt gehoord. Kaleien is een eeuwenoude verftechniek op basis van kalk. Vroeger werd deze techniek vooral door boeren gebruikt om schimmels en vocht op stalmuren te voorkomen. Als je een gevel laat kaleien dan wordt kalkpleister in meerdere lagen handmatig aangebracht met een blokkwast. Deze techniek wordt tegenwoordig gebruikt bij zowel renovaties als nieuwbouw. De verf die gebruikt wordt bestaat dus grotendeels uit kalk, vandaar is de kaleiverf gewoonlijk wit. Een witte kalei geschilderde gevel is dan ook meestal wit, echter kan je tegenwoordig ook kleurpigmenten laten toevoegen aan de kalei verf. Zo kan je je gevel in iedere gewenste kleur laten kaleien.

Voordelen van kaleien

Het grootste voordeel van je gevel (laten) kaleien is de extra bescherming dat de verf biedt. Zo wordt je gevel beter beschermd tegen allerlei weersinvloeden zoals wind, sneeuw en regen. Kaleiverf is dus erg goed voor je muren. Is de muur al oneffen? Of beschadigd? Dan kan je dit verdoezelen door deze te kaleien.

 

Naast de technische voordelen heeft kaleien ook optische voordelen. Een gekaleide gevel heeft een charmante, mooie en karakteristieke uitstraling. De gevel krijgt een matte look, waardoor deze authentiek en landelijk eruit ziet.

No Comments

Post a Comment